Een clubman is heengegaan…

Donderdagmorgen 12 september 2019 ontving het bestuur van NKVV het trieste bericht dat clubicoon Sjaak Hilbink was overleden. Een schok en een verlies van een echtgenoot, (schoon)vader én trotse opa. Maar ook voor zijn voetbalclub NKVV.

Juist voor deze donderdagavond was de jaarlijkse ledenvergadering namens de vereniging belegd. Na overleg met de familieleden is besloten deze wel doorgang te laten vinden. Ook de wedstrijden van aankomende zaterdag gaan door, voorafgegaan met een minuut stilte en met het dragen van rouwbanden. Vlak voor aanvang van de ledenvergadering werd de rouwkaart gebracht wat opnieuw een gevoel van ongeloof met zich mee bracht. De bijeenkomst begon dan ook met een minuut stilte en na afloop werd er geproost op Sjaak. Dé NKVV-er in hart en nieren.

De voetballer…

Sjaak is geboren op 2 maart 1963 en kwam al jong in aanmerking met het voetbal. Als speler doorliep hij de jeugdteams waarna zijn voetbal kwaliteiten al snel leiden tot een plaats in NKVV 1. Een positie die hij meer dan 25 jaar vasthield. Een grillige linksbuiten met een keihard schot. Zo typeerde men Sjaak als speler. Een harde maar zeer faire speler met het voetbalhart op de juiste plaats. Na zijn tijd bij het eerst elftal, speelde hij ook in alle andere teams die de vereniging rijk was. In elk elftal was Sjaak een graag geziene aanvaller die, op snelheid, voor menige verdediger te rap was.

Jeugdleider…

Naast het voetbal was Sjaak ook van onschatbare waarde voor de club. In verschillende functies maakte Sjaak zich belangrijk voor de vereniging. Zo werd hij jeugdleider en trainer op het moment dat zijn zoon als welpje bij NKVV ging spelen. Vanaf de toenmalige F-jes tot aan de C-junioren was hij naast trainer, ook leider en menig keer ook de scheidsrechter.

Jeugdbestuur…

De jeugdafdelingen van NKVV en vv Protos spelen al vanaf 2003 samen onder de naam NKvvProtos. Ook hierbij was Sjaak een belangrijke schakel. Hij had zitting in het bestuur welke de basis vormde voor de huidige samenwerking tussen beide verenigingen. Mede door zijn inzet mocht NKvvProtos onlangs het 15-jarig bestaan vieren.

Tentenkamp…

De jaarlijkse overnachtingen op het sportpark voor de jeugdleden, de zogenoemde tentenkampen, waren altijd een feest met hem er bij. Geen deelnemer of medeleider kreeg een fatsoenlijke nachtrust. Altijd was daar de wakkere Sjaak die zorgde voor een prettige storing. Een bal door de tent, popcorn in je slaapzak of een luchtbed die langzaam leeg liep. Allemaal wel  heel toevallig en vreemd. Toevallig was Sjaak altijd in de buurt.  

Leider NKVV 1…

Het leiderschap was echt een taak welke bij hem paste. Vanaf 2012 was hij leider van de eerste selectie. De zaken altijd goed voor elkaar en gedreven als liefhebber van de mooiste sport ter wereld. Op de juiste momenten de groep optillen naar een betere prestatie. Al was het vaak opgemaakt met een grap en een grol.

Commissies…

Sjaak was naast het voetbal ook zeer gemotiveerd om gezelligheid en verdiensten voor zijn club te verzorgen. Zo was hij jaren dé regelaar voor de wekelijkse kaart wedstrijden. Uiteraard was hij zelf een bejegend klaverjas liefhebber en speelde hij desgevraagd voor rechter bij het verdelen van de prijzen. Voor elke winnaar was er wel een gepaste kanttekening te vermelden.

Als oud voetballer wist Sjaak het belang en het onderhouden van terugkijken. Van daaruit was hij dan ook een belangrijke pion in de veteranen commissie. Het weerzien met oud ploeggenoten, maar zeker ook met tegenstanders van weleer was voor elke deelnemer een dag om naar uit te kijken.

De gave om te lullen als Brugman benutte Sjaak veel, vaak en vooral in het voordeel van de club. Het feit dat het sportpark van NKVV voorzien is van zo veel reclameborden, is zeker ook een verdienste van die oud spits van NKVV. Overal waar Sjaak kwam kende hij veel mensen, maar nog meer kende iedereen Sjaak. Hij had alle mensen gelijk als het op sponsoring aankwam. De directe vraag om ook maar eens wat voor de club te doen, eindigde in de meeste gevallen in opnieuw een reclamebord voor NKVV. Zonder mensen te kort te willen doen, hij haalde je over zonder dat je het door had.

De laatste tijd was Sjaak vooral te zien als gastheer in de bestuurskamer van NKVV. Wanneer een tegenstander de ruimte betrad, dan was vaak de eerste kreet die men hoorde: “Hééé Sjakie!” Bekend en geliefd bij heel veel mensen. Zelfs de scheidsrechters van dienst hadden een goed woord voor Sjaak over, al probeerde hij deze heren, én soms dames, wel op een dwaalspoor te brengen. Alles in het belang van de vereniging.

Dat ook de vrouwelijke arbiter welkom was, kan uitgemaakt worden op het verwelkomen van scheidsrechter Andrea Blom. Als speler was Sjakie bekend bij veel mannen én dus ook vrouwen, in het zwart. De van oorsprong mannelijke scheids werd tijdens het betreden van het speelveld, vlak voor aanvang van de wedstrijd, verwelkomt met de uitspraak: “Hé scheids, hi-j de ball`n bij oe? Een gele kaart was zijn beloning.

Humor was een kenmerk welke iedereen zal koppelen aan Sjaak. Medespelers waren na de wedstrijd altijd geducht op de streken van de grappenmaker van het team. Tijdens het haren wassen kon het zo maar voorkomen dat een hele fles shampoo voorkwam dat je snel klaar was.

Menig tegenstander heeft een te korte rust tussen twee speelhelften te danken aan Sjaak. Na zo`n zes á zeven minuten verliet hij zijn eigen kleedkamer om op de deur van de tegenstander te kloppen. Ten teken dat de rust voorbij was en de tweede helft kon beginnen. De spelers gaven gehoor aan deze bekende klop op de deur en zagen na enkele minuten dat ze als enige wel heel vroeg weer op het veld stonden. Een lachende Sjaak op afstand hoorbaar in de kleedkamer.

Dat hij de lach in zijn lijf had, bleek ook uit zijn optreden als speler met rugnummer 11A. Met tape had hij de A vastgeplakt naast zijn vaste rugnummer elf. “Een keer wat anders”, was zijn uitleg. Bij het incasseren van een gele kaart, veelal voor praten, vroeg de scheidsrechter hem om zich om te draaien. Verbouwereerd zag de leidsman dat zelfs met dergelijk rugnummer hij als laatste lachte. En met hem veel spelers en toeschouwers.

Was het voor Sjaak tijd om de kantine te verlaten, dan wisten de overige aanwezigen dat ook. Steevast ging het licht uit en liet hij iedereen in het donker achter.

En donker is het nu zeker. Met het verlies van Sjaak Hilbink, verliest NKVV een fantastische persoon. Geliefd door iedereen, van jong tot oud. Met de titel “Lid van verdienste”, ontvangen in 2018, mist de vereniging een geweldige alleskunner. Van voetballer tot commissielid, alles voor de club!

Namens de vereniging NKVV wensen wij Gerda, Dinand & Daisy, Elysha, Janice en Owen, Iris en Igor en alle familieleden, kennissen en vrienden heel veel sterkte met dit zware verlies. NKVV zal hem nooit vergeten.

__________________________________________________________________

“De vereniging NKVV heeft een rouwkaart ontvangen. Alle leden die afscheid wil nemen van Sjaak zijn hierbij dan ook uitgenodigd om dit te doen middels de condoleance dienst op maandagavond of tijdens de crematie dienst op dinsdagmiddag te Hardenberg.”

Namens de familie het verzoek dit bericht niet te delen!