Interview Mark Eppinga

Trainer Mark Eppinga uit Elim zit op z’n plek bij NKVV in Dalerpeel: ‘Spelers kunnen alles tegen mij zeggen’

 

Mark Eppinga heeft het uitstekend naar zijn zin bij NKVV. De 48-jarige oefenmeester uit Elim begint dan ook met een goed gevoel aan zijn tweede seizoen bij de zaterdag 5e klasser uit Dalerpeel.

,,Ik zit echt boordevol energie”, zegt Eppinga veelbetekenend.

Toch zijn er door de coronacrisis ook in het amateurvoetbal nog veel onzekerheden. ,,Dat speelt wel in je achterhoofd en hopelijk gaat dat ons niet opnieuw parten spelen. Het gevoel van het niet afgemaakte seizoen 2019/2020 heeft ons nog wel even beziggehouden. Temeer omdat de spelersgroep al wel een goede reeks wedstrijden had neergezet, maar nog niet alle puntjes op de i waren gezet. Dat moet dus nu gaan gebeuren.” 

‘Peoplemanager’

Een ‘peoplemanager’, met zowel oog voor het collectief als ook voor de individuele speler. Zo kan Eppinga het best worden omschreven.

,,Ik ben benaderbaar en spelers kunnen alles tegen mij zeggen. Ik heb ook een duidelijke voetbalvisie voor deze spelersgroep, wat volgens mijn inzicht het beste bij hen past. Een stapsgewijze aanpak, zodat er met kleine stapjes progressie geboekt kan worden.”

Gretig en leergierig

NKVV versterkte zich dit seizoen met Bryan Mol, die overkomt van zaterdag 2e klasser C Elim. Volgens Eppinga is een plaats in het linkerrijtje een reële ambitie.

,,We hebben de beschikking over een grote groep jonge spelers, die gretig en leergierig is. Ook een paar veelbelovende spelers uit de JO19 wil ik zo af laten aansluiten. Al met al bieden de kwaliteiten van de spelersgroep zeker uitzicht op een notering boven in het linkerrijtje. Toch moeten we de realiteit niet uit het oog verliezen, want we hebben te maken met een uitdagende competitie met stevige concurrentie.”

Zelf heeft Eppinga niet echt uitgesproken ambities om op hoger niveau actief te zijn. ,,Het mooiste zou zijn een hoger niveau met NKVV bewerkstelligen en wellicht op termijn de UEFA B- opleiding volgen.”

Sociale vereniging

Eppinga noemt NKVV een hechte vereniging met goede voetballers, trouwe supporters en zeer betrokken vrijwilligers. ,,Ik denk dat ik voor een ieder open sta en dat er oprechte wederzijdse interesse is. In sociaal opzicht pas ik dan ook goed bij de club. Ook ben ik continu bezig om het collectief denken te verbeteren, waarbij elke speler ruimte heeft om met het team mee te denken.”

Mouwen opstropen

NKVV moest het in het verleden vooral van werkvoetbal hebben: de mouwen opstropen. Eppinga ziet dat ook nog terug in het huidige NKVV. ,,Mijn selectie typeert zich door een mix van karakter en goed positiespel. Het grootste pluspunt van de groep is het absorberend vermogen: ze leren snel, zijn taakbewust, maar ook creatief.”

De bevlogen trainer-coach beseft terdege dat er ook nog wel werk aan de winkel. ,,Ik doel dan met name op de dynamiek. De scherpte hierin en het onderlinge contact binnen de lijnen. Dat moet echt verbeteren.”