NKVV – De Historie

NKVV is opgericht op 12 mei 1948. Op de oprichtingsavond gaven zich 30 personen op als lid. De eerste bestuursleden waren Gerard Timmer (voorzitter), Jan Santing (secretaris), Gerrit Jan Karssies (penningmeester). Daarnaast namen Hendrik Karssies en Arend Timmer zitting in het bestuur. Daarmee was de voetbalclub een feit.

Met twee teams begon men uiteindelijk bij de Overijsselse Voetbalbond. De voetbalclub begon echter nog niet onder de naam NKVV, maar als ‘Volharding’. Deze naam was overgenomen van de plaatselijke korfbalclub. Dit werd echter spoedig veranderd in NKVV, Nieuwe Krimse Voetbal Vereniging. In de beginjaren werd er gespeeld in weilanden waar doordeweeks de koeien liepen te grazen.

Begin jaren zestig verhuisde de voetbalvereniging naar een terrein gelegen naast Café Bakker. Het huidige terrein werd in 1966 in gebruik genomen en bestond toen uit een voetbalveld, een korfbalveld en een trainingsveld. Ook kreeg men voor het eerst kleedruimtes en een keuken. De openingswedstrijd werd gespeeld tegen VCG uit Geesbrug.

De kleedkamers, gezien vanaf de achterzijde

In 1952 kreeg NKVV de eerste trainer en wel de heer Karel Wagenaar. Het eerste kampioenschap behaalde het eerste elftal van NKVV in 1954.
Een volgend sportief hoogtepunt was promotie naar de tweede klasse van de afdeling Zwolle in de jaren zeventig. De trainer van dit elftal was destijds Jaap Schipper.
Uiteraard kwam er binnen de groeiende en bloeiende vereniging behoefte aan een kantine. Deze kantine werd door gezamenlijke arbeid van vele leden in het seizoen 1971-1972 gebouwd. In dit seizoen nam NKVV met maar liefst vier seniorenelftallen en 2 jeugdelftallen deel aan de competitie.
In het seizoen erop werden zowel het eerste als het tweede elftal kampioen. Trainer tijdens dit seizoen was Jan Weggen, die als interim-trainer bij de club begon. Hij was destijds gewoon lid van NKVV.

Het seizoen erop in 1973-1974 volgde degradatie van zowel het eerste elftal als het tweede elftal. Toch kwamen daarna, wat vaak zo genoemd werd, de hoogtij jaren van NKVV. Joep van Ommen werd trainer. Het eerste elftal werd kampioen en promoveerde naar de eerste klasse van de Overijsselse Voetbalbond. Tevens werden in dit seizoen het tweede veld en de parkeerplaats beschikbaar gesteld. En in het jaar 1974 werd Jan Entjes het eerste erelid van de vereniging.

Kampioen 1975-1976 – KNVB Drenthe

In het seizoen 1975-1976 ruilde NKVV met FDS uit Havelterberg en kwam daarmee te spelen in de eerste klasse van de afdeling Drenthe. Het eerste seizoen leverde gelijk een kampioenschap op en dus promotie naar de vierde klasse van de KNVB. Er werd slechts 1 nederlaag geleden. In dit zelfde seizoen werd het derde elftal zelfs ongeslagen kampioen. Door het kampioenschap mocht NKVV 1 meedoen om afdelingskampioenschappen van Noord-Nederland. Ze wisten te winnen van teams uit Groningen, Friesland, Zwolle en Twente. Hiermee was NKVV afdelingskampioen van Noord-Nederland! Een vervolgtoernooi om de nationale titel in Zeist mocht echter geen geluk betekenen.
In het seizoen 1978-1979 werd er voor het eerst een jeugdbestuur opgericht. Dit bestuur behartigde de belangen binnen de club voor de jeugd.

In het seizoen 1979-1980 werd het clubblad, onder de naam NKVV journaal opgericht. Het oprichtingsbestuur bestond uit 5 personen. Tot 2009 werden alle nieuwsfeiten steeds door het clubblad weergegeven.

De eerste meisjes kwamen in het seizoen 1979-1980 bij NKVV spelen. De meisjes speelden met de jongens (pupillen) mee. Dit naar ieders tevredenheid.

In het seizoen 80-81 behaalde NKVV 2 middels een kampioenschap, promotie naar de reserve 1e klasse.

NKVV 2 promoveert in seizoen 80-81 naar de reserve 1e klasse

De accommodatie van NKVV was ondertussen al redelijk compleet en mooi. Toch ontbraken er een paar dingen. Zo werd er in 1981 een hal gebouwd tussen de kleedkamers en de kantine. In 1984 volgde de bestuurskamer.
Het eerste elftal van NKVV hield het jaren vol in de vierde klasse van de KNVB. In het seizoen 1982-983 degradeerde NKVV echter helaas naar de eerste klasse van de afdeling Drenthe. Trainer was toen Johan Zwiers.

In de eerder beschreven jaren kwamen er ook steeds meer jeugdelftallen binnen de vereniging te spelen. Echter in het seizoen 1982-1983 werd het wat moeilijker. Het was toen noodzakelijk om met een andere vereniging samen te werken. Dit werd SCN. In dit seizoen speelden de A-junioren van beide verenigingen samen.

Ook in het seizoen 1985-1986 was samenwerking weer noodzakelijk. Ditmaal kwam er een samenwerking tot stand met v.v. Dalen. De D-junioren speelden één seizoen samen. In het jaar 1985 startte NKVV met het traditionele Krentestoete-toernooi. In het jaar 1986 overleed, op dat moment NKVV haar enige Erelid, Jan Entjes. Hij was vanaf het eerste moment betrokken bij NKVV en heeft vele taken verricht.

Zoals beschreven waren er ook meisjes actief binnen de vereniging NKVV. Een dameselftal kon dan ook niet uitblijven. In het seizoen 1986-1987 was dit een feit. Na een begin te hebben gemaakt met oefenwedstrijden en trainingen, werd er deelgenomen aan de damescompetitie in de Tweede Klasse Afdeling Drenthe. Het team werd versterkt met een aantal dames van v.v. Dalen, waar hun team werd opgeheven. In 1987-1988 werden de dames voor het eerst kampioen.

In het seizoen 1988-1989 bereikte het eerste elftal, de finale van de disctrictsbeker. Met twee bussen supporters vertrok NKVV naar Assen. Op het terrein van Achilles 1894 moest NKVV het opnemen tegen EHS’85 uit Emmerschans. Helaas ging de wedstrijd met 1-3 verloren. In dit seizoen moest NKVV helaas het vierde elftal, wegens een gebrek aan spelers, opheffen.

Damesteam NKVV, 1989-1990

In het seizoen 1989-1990 degradeerden de dames helaas uit de eerste klasse.
In 1990-1991 werd het eerste elftal van NKVV wederom kampioen. De uitwedstrijd bij mede-titelkandidaat Sp. Zweeloo werd met 1-1 gelijkgespeeld, met een doelpunt van Trenco Kroesen. Dit was genoeg om kampioen te worden. De vervolgwedstrijd om het Algemeen Drents Kampioenschap leverde een 3-3 gelijkspel op tegen SVBC uit Barger-Compascuum. Echter na strafschoppen ging ook dit kampioenschap naar NKVV. Dit betekende dat NKVV wederom mocht spelen om het Afdelingskampioenschap van Noord-Nederland. NKVV deed het erg goed, helaas liep NKVV na strafschoppen tegen Tonego het beslissende verlies op. Trainer van dit team was Wim Mol.

NKVV 1 Kampioen 1990-1991 Afdeling Drenthe

In dit zelfde seizoen ging NKVV op het jeugdgebied weer een samenwerking aan. Ditmaal gingen een aantal B-junioren samenspelen met B-junioren van v.v. Protos.
Slechts 1 seizoen mocht NKVV van de vierde klasse genieten, want degradatie in 1991-1992 was alweer een feit. Een hoogtepunt dit seizoen was het kampioenschap van de dames. Dit seizoen leverde op jeugdgebied een samenwerking met SCN op.

Het seizoen 1992-1993 leverde opnieuw een hoogtepunt op. NKVV haalde wederom de finale van de districtsbeker. Deze keer speelde men de finale tegen Tynaarloo op het terrein van Hooghalen. Weer mocht het niet zo zijn. NKVV verloor deze finale met 2-0.

In 1993-1994 promoveerde NKVV weer naar de vierde klasse (thans derde klasse KNVB). De laatste nacompetitiewedstrijd won NKVV met 6-0 van Tiendeveen. Het jaar erop ging het alweer mis.
Weer degradatie vanuit de vierde klasse in 1994-1995. En het jaar erop zelfs naar de tweede klasse van de afdeling Drenthe. In 1994 werd overigens onze fameuze klussenploeg opgericht. Deze ploeg maakt het mogelijk dat er op het terrein niets ontbreekt en er alles picobello bij ligt.

In 1996 werd Bertus Timmer benoemd tot Erelid van NKVV. Vanaf de oprichting is Bertus al bij NKVV betrokken en heeft vele functie en taken vervuld. Bertus is het tweede erelid na Jan Entjes. Ook verandert de KNVB in dit jaar de opzet van de competitie. De afdeling Drenthe verdwijnt en NKVV komt in de vijfde klasse van de KNVB te voetballen. Ook ontstaat het driepunten systeem.

In het voetbalseizoen 1996-1997 ging wat betreft NKVV 1 weer goed. Men wist een periode te pakken en in de nacompetitie wist men in 2 duels van Glimmen te winnen.
Op 29 augustus 1997 werd Geert Bos Fzn benoemd tot Lid van Verdienste van NKVV. Ook Geert wordt geroemd vanwege zijn tomeloze inzet voor NKVV. Een historisch monument in de vorm van een gerestaureerde kalkwagen is ter ere van Geert gemaakt en heeft een plaats in de hal van de kantine gekregen.

In 1997 kreeg de kantine ook stenen muren en werd ook de kantine van binnen gerenoveerd met een systeemplafond en een mooie nieuwe bar. Dit kwam allemaal tot stand door hardwerkende vrijwilligers.

Een sportief hoogtepunt viel er voor NKVV 2 te noteren. Na een beslissingswedstrijd aan het eind van het seizoen 1997-1998, was er dan toch nog een kampioenschap te vieren en wel in het seizoen 1998-1999.

Op 20 mei 1998 begon NKVV aan een groots feest ter ere van het 50-jarig bestaan. Dat weekend waren er erg veel activiteiten, zoals: een ballonnenwedstrijd, een demonstratie van de Solexclub ‘De Reutel’, gekostumeerd voetbal, dweilorkest, een bodybuilding- en karateshow, een disco en karaokeshow, een voetbalclinic door de BVO Emmen (nu beter bekent als FC Emmen) en een motortrialdemonstratie. Uiteraard was er ook een gebruikelijke receptie, waar zeer veel genodigden op af kwamen. Op de laatste dag was er een wedstrijd van NKVV 1 tegen een regio-elftal, onder muzikale begeleiding van de Breiberger Muzikanten en de Drumband. Het jubileumfeest werd uiteindelijk afgesloten met een feestband en conferencier.

NKVV kende lange tijd meerdere senioren teams. Waaronder een derde elftal. Deze stond altijd bekend om haar geintjes en gezelligheid. In 1998 is NKVV 3 met al haar spelers en diverse aanhang op reis geweest naar het Engelse Bath.
Leider van destijds Johnny Dunnewind heeft via zijn vrienden aldaar, weten te regelen dat NKVV 3 met maar liefst 21 personen de reis heeft gemaakt. Een mooi en onvergetelijk avontuur.

Begin jaren 2000 ontvielen NKVV enkele dierbare leden, waaronder Bertus Timmer (Erelid), Geert Bos (Lid van Verdienste) en Hendrik Karssies (mede-oprichter).
Midden jaren 2000 werden Hilbert ten Caat en Anno Boer, voor hun inzet voor NKVV, benoemd tot Lid van verdienste.

NKVV telt vanaf dat moment 2 Ereleden (Jan Entjes en Bertus Timmer) en 3 leden van verdienste (Geert Bos, Hilbert ten Caat en Anno Boer). In 2006 kreeg Anno Boer als extra waardering de gouden KNVB speld.

Qua sportieve hoogtepunten was het in de jaren 2000 voor NKVV karig. In het seizoen 2002-2003 werd er een periode gepakt door NKVV 1. Er moest in 2 duels met GRC Groningen worden uitgemaakt. Helaas ging GRC Groningen er uiteindelijk met promotie vandoor. Verdere bijzondere binnen NKVV 1 waren in die jaren het introduceren van de zogenaamde trainingsdag aan het begin van het seizoen. Ook kreeg Sjaak Hilbink in 2006 een oorkonde voor zijn bewezen diensten voor NKVV 1.

Van het jaar 2000 tot en met 2002 speelden enkele jeugdteams onder de vlag van SCN of speelden enkel NKVV spelers in een team van SCN. Dit in verband met spelers tekorten van beide verengingen..

Tot en met 2003 had NKVV nog drie senioren elftallen. Door een gebrek aan fitte spelers, moest NKVV helaas besluiten om met twee elftallen verder te gaan.
Nadat aan het begin van het seizoen 2001-2002 het damesteam helaas werd opgeheven, kende het in het seizoen 2007-2008 weer een doorstart. Een aantal dames heeft destijds met Henk Supheert letterlijk de bal weer opgepakt. Iets waar NKVV nog steeds erg blij om is. Damesteams horen bij NKVV.

In het seizoen 2007-2008 gebeurde er nog iets bijzonders. NKVV startte met een zaalvoetbalteam (Futsal). Dit team heeft korte tijd onder de vlag van NKVV gespeeld.

In het seizoen 2003 is de jeugdsamenwerking met Protos op bestuurlijk niveau gestart. In het seizoen 2004-2005 werd dit formeel gemaakt, door een autonoom jeugdbestuur te stichten, welke volgens een nieuw opgesteld beleidsplan te werk gaat. De jeugd gaat vanaf dat moment verder onder de naam NKvvProtos.

Naast veldvoetbal, hebben er ook veel zaalcompetities plaats gevonden, waar teams van NKvvProtos aan mee hebben gedaan. De samenwerking heeft beide verenigingen goed gedaan en er zijn vele kampioenschappen gevierd van diverse jeugdteams. Haverkort Interieurs uit Steenwijksmoer heeft de jeugdteams vele jaren van tenues voorzien. Eind 2005 heeft het Jeugdbestuur onder de jeugdleden een wedstrijd uitgezet om een vlag en/of logo te ontwerpen voor de Jeugdcombinatie NKvvProtos. Er is toen een aantal ontwerpen ingeleverd, het ontwerp van Stephan van der Fels was uiteindelijk de winnaar.

Vanaf het seizoen 2005-2006 is onder initiatief van Klaas Veldhuis gestart met het kaboutervoetbal. Op de donderdagavond wordt op speelse wijze training gegeven aan kinderen in de leeftijd van 4 tot 6 jaar. Voor de jeugd zijn door de jaren heen diverse en traditionele activiteiten georganiseerd, zoals spelmiddagen, Sinterklaas vieringen, zwem- en filmavonden en uiteraard het welbekende tentenkamp. Ook zijn er diverse voetbalwedstrijden bezocht.

Lunch tijdens het tentenkamp voor de jeugdleden, 3 juni 2011

Er zijn een aantal zaken veranderd in de jaren 2000. Zo heeft het clubblad plaats gemaakt voor een website. De website geeft allerlei informatie en nieuwtjes over NKVV weer.

Een kleedkamer vlak voor de vernieuwing, 18 november 2007

Een belangrijk onderdeel van de club zijn kleedkamers. In november 2007 zijn de kleedkamers en het scheidsrechtershokje totaal vernieuwd.

Alle leidingen zijn vervangen, alle muren zijn betegeld en het interieur is in een modern jasje gestoken.

Zo heeft een club van 50 ervoor gezorgd dat er in 2003, een nieuwe keuken kon worden gebouwd. Ook is in 2008 de gehele bar verbouwd en is er onder initiatief van Bertus Prins een overkapping gebouwd.

Een belangrijk onderdeel naast voetbal. Kaarten, inclusief asbak, 14 mei 2008

In de kantine wordt er sinds jaar en dag gekaart. En wel klaverjassen op de vrijdagavond, de voetballoze zaterdagmiddag en rond oudjaarsdag.

In mei 2008 mag NKVV het 60 jarig jubileum vieren. Dit gebeurt met o.a. een voetbalclinic van Heerenveen, een kaart- en bingo avond, wedstrijd tussen NKVV 1 en HODO 1 en een optreden van drumband Dalerpeel. Op vrijdag 16 mei 2008 is er een receptie voor genodigden, waarna op zaterdagmorgen een mega-ontbijt klaar staat voor alle leden, sponsoren en donateurs.

NKVV 60 jaar. Mega ontbijt op zaterdag 17 mei 2008

`s Middags is er een wedstrijd tussen oud spelers van NKVV en Nieuw Balinge Dames. De feestelijkheden worden afgesloten met een knallend feest, inclusief live-muziek, in de tent op het trainingsveld.

Een aantal belangrijke evenementen zijn door de jaren heen bij NKVV gaan horen. Zoals het veteranen toernooi rond Hemelvaartsdag, het jaarlijkse krentestoetetoenooi, deelname aan het Protos Weering zaalvoetbal toernooi en de vrijwilligersavonden, om alle vrijwilligers te bedanken.

Zoals al heel vaak beschreven, is NKVV trots op haar vrijwilligers.
Talloze vrijwilligers hebben deze jaren ervoor gezorgd dat NKVV is geworden, zoals ze is geworden. Vrijwilligers van scheidsrechter tot klussenploeg. En van reclameborden commissie tot de vele leiders.

Veel vrijwilligers. Eigenlijk te veel om op te noemen. Dank aan allen!

In 2022 is deze historie aangevuld. Deze is te lezen via onze jubileum pagina: http://nkvv1948.nl/de-historie/