KST, de commissie aan het woord

Organisatie in Dalerpeelse handen…

(18DorpenKrant / Gerry Grave)

Jaarlijks Krentestoetetoernooi dit jaar in De Krim

Al meer dan veertig jaar vindt het Krentestoetetoernooi in en rond Coevorden en Dalen plaats en altijd op de eerste zaterdag in januari. De organisatie is echter al vele jaren en nog altijd in Dalerpeelse handen en wordt op zaterdag 6 januari a.s. ook weer door de Dalerpelers Bennie Pol, Trenco Kroesen en Klaas Veldhuis georganiseerd. De naam van Bertus Prins mag hierbij ook niet ontbreken, omdat hij al vele jaren telmeester is.

Van krentenwegge naar krentestoete

Met elkaar hebben ze er weer erg veel zin in en hopen ze op een prachtig toernooi dat de komende drie jaren in de sporthal in De Krim net over de provinciegrens met Overijssel wordt gespeeld. Het toernooi begon ooit naar een idee van voetbalvereniging NKVV waarbij men van mening was en nog altijd is dat het nieuwe jaar sportief moet worden ingeluid.

Vanwege de weersomstandigheden koos men destijds al voor de zaal en dat geldt nu dus nog altijd. In de beginjaren speelde men in De Bonte Wever in Slagharen waar de hoofdprijs een krentenwegge was. Later werd het een krentenbrood en omdat dat in het Drentse een ‘krentestoete’ heet koos men voor die naam en werd het Krentestoetetoernooi geboren.

Tijdens de dag wordt er ook volop krentestoete gegeten. Klaas Veldhuis:

“Want wat is een Krentestoetetoernooi zonder krentestoete?”

Hutspottoernooi-idee

In al die jaren werd op verschillende locaties gespeeld. Dalerpeel heeft geen sporthal en dus werd in Dalen, Coevorden, Hollandscheveld en Elim gespeeld. Het is een toernooi waaraan alleen teams van NKVV meedoen, te weten NKVV 1, NKVV 2, NKVV 45+, NKVV vrouwen 7×7, NKvvProtos Vrouwen 1 en  NKvvProtos JO19. Ze gaan niet onder die vlaggen spelen, maar worden tijdens het toernooi ingedeeld en dus kan het zomaar zijn dat een speler van het  eerste samenspeelt met een vrouw of een mannelijk jeugdlid. Het toernooi

is vanaf het begin al gerelateerd aan de nieuwjaarsreceptie. Dit jaar vindt die net als in andere jaren in de avonduren in de kantine van NKVV plaats.

Jan Kuipers wederom leverancier

Dat maakt het volgens Klaas Veldhuis, die die dag ook als scheidsrechter zal fungeren, extra mooi. Dat doet Dick Elzing ook en met elkaar zorgt men ervoor dat het een heel gezellige dag gaat worden. “Een bedankwoordje aan de leverancier van de krentestoete mag niet ontbreken. Een van onze oudste leden, Jan Kuipers, chauffeur bij een roodtransportbedrijf, zorgt al heel wat jaren voor de bijbehorende krentestoete. En ook de kantinebeheerder  vervult straks weer een belangrijke rol, want zonder gekoelde drankjes en warme hapjes is er geen derde helft.”

Op de foto de commissie van het Krentestoetetoernooi met v.l.n.r.

Bennie Pol, Klaas Veldhuis en Trenco Kroesen.