Opleiding Verenigingsscheidsrechter bij NKVV

“Lijkt het je leuk voetbalwedstrijden in goede banen te leiden en denk je over voldoende leidinggevende capaciteiten te beschikken? Dan ben je de juiste persoon om scheidsrechter te worden! Wij zorgen tijdens de opleiding Verenigingsscheidsrechter veldvoetbal voor een praktijkgerichte opleiding, zodat je met voldoende ‘bagage’ aan de slag kunt bij 11 tegen 11 wedstrijden bij jouw eigen club.”

Bovenstaande tekst is afkomstig van de KNVB. Leuk verwoord, maar met een leuk verhaaltje alleen kom je er niet. Was het in het verleden geen enkel probleem om een scheidsrechter aan te stellen, voor nu is het bijna wekelijks hopen dat er iemand bereid is om een wedstrijd te fluiten.

Gelukkig kennen we binnen NKVV én NKvvProtos nog steeds een kleine groep die ons er wekelijks doorheen sleept en worden er om die reden geen wedstrijden afgezegd. Nog niet. Want die nachtmerrie komt dichterbij. Als uit dit kleine groepje niemand bereid is, dan wordt het lastig.

Veelal komt de opmerking dat het “niets voor mij is” of “ik heb nog nooit een wedstrijd gefloten”. Maar het vergt geen massale kennis, maar meer clubliefde. De nood is hoog. Om die reden is het bestuur van NKVV voornemens om een cursus “Scheidsrechters Veldvoetbal” op te zetten. Geen hogere wiskunde, maar de bereidwilligheid om je vereniging te ondersteunen. Daarnaast sta je echt niet wekelijks als leidsman of vrouw op het veld, maar is het team van scheidsrechters net wat ruimer bezet.

Waar het eerder de zogenoemde BOS (Basis Opleiding Scheidsrechter) werd genoemd, tegenwoordig heet het simpelweg Opleiding Verenigingsscheidsrechter. Meedoen kan vanaf 15 jaar. De opleiding ziet er als volgt uit:

  • De opleiding bestaat uit 4 bijeenkomsten van 3 uur, elke maand is er een bijeenkomst. Daarnaast fluit je bij minimaal 4 stagewedstrijden een deel van die wedstrijd onder begeleiding van een praktijkbegeleider. De opleiding wordt ‘s avonds gegeven op de accommodatie van een voetbalvereniging.
  • Tijdens de opleiding krijgen de deelnemers te maken met opdrachten, spelregelquizzen, oefeningen en reflectie op de eigen wedstrijden. De opdrachten kunnen binnen de digitale leeromgeving van de KNVB, Dug-out, verwerkt worden.
  • De deelnemers die aan de voorwaarden hebben voldaan, ontvangen het diploma ‘Verenigingsscheidsrechter Veldvoetbal’. Zij kunnen vervolgens aangesteld worden bij jeugdwedstrijden en/of wedstrijden in het seniorenvoetbal binnen de vereniging (B-categorie).
  • Voor jou als deelnemer zijn er geen kosten aan verbonden. NKVV neemt alle kosten op zich. De cursus zal worden gehouden in de kantine van NKVV. Wel zijn we minimaal 12 deelnemers nodig.

Wie is bereid om deze cursus te volgen en zo af en toe een wedstrijd te leiden? Aanmelden kan via Klaas Veldhuis. Via app: 06-51 33 31 27 of mail: klaasveldhuis@nkvv.nl.

Namens je clubgenoten en medevoetballers, alvast hartelijk dank!