In gesprek met de gebroeders Keen

Broers Jeffrey en Dustin Keen uit Dalerpeel spelen in eerste elftal NKVV: ‘We hebben allebei een eigen voetbalstijl’

Door Jan Hooge

Ze delen hun achternaam en hun liefde voor de bal. Allebei zijn ze actief in de hoofdmacht van NKVV en allebei behoorlijk fanatiek. Maar verschillen zijn er ook tussen Jeffrey (26) en Dustin (23) Keen uit Coevorden.

,,Het mooiste dat je als voetballer kan gebeuren is dat je samen met je broer in de hoofdmacht van een voetbalteam kan spelen”, zeggen de broers.

Bij de dorpsclub uit Dalerpeel is het overigens allerminst een unicum dat twee broers in de hoofdmacht spelen. Tom en Niek Hilbink en Justin en Milan Pol gingen de broers Keen voor.

Jeffrey en Dustin zijn opgegroeid bij Raptim, maar voelen zich inmiddels helemaal thuis op het sportpark aan de Nassaustraat. Jeffrey kwam in 2013 over van Raptim en drie jaar later maakte Dustin, mede op advies van zijn broer, de overstap naar de zaterdag 5e klasser.

Mooi vooruitzicht
Via zijn kameraad Ramon Olde kwam Jeffrey destijds met NKVV in contact. „Een familieclub waar ik me eigenlijk van meet af aan op mijn gemak voelde.”

Dustin speelde aanvankelijk zondags in een vriendenteam bij Protos en wilde om praktische redenen graag op zaterdag voetballen. ,,De link met NKVV was in 2016 heel snel gelegd, want het was op voorhand een mooi vooruitzicht om samen met Jeffrey in een team te spelen”, zegt de financieel medewerker van Reinders Assurantiën in Coevorden. Jeffrey werkt in dezelfde plaats als voorman bij logistiek dienstverlener Graaco.

Gemoedelijke sfeer
De beide broers roemen vooral de gemoedelijke sfeer bij NKVV. Dustin is ook lovend over de zelfwerkzaamheid: ,,De vrijwilligers die bij de club betrokken zijn, hebben alles super voor elkaar. Ik heb daar grote bewondering voor. Dat werkt echt sfeerverhogend.”

Voor Jeffrey en Dustin mag ook zeker de klussenploeg in het zonnetje worden gezet. ,,Ze zorgen er elke week voor dat het sportpark en de velden in puike conditie verkeren.”

Altijd iets extra’s
Voetballende broers hebben volgens Jeffrey altijd iets extra’s met elkaar in het veld. ,,Ik heb dat met Dustin ook, je voelt elkaar beter aan dan andere spelers. Ieder wel met een eigen voetbalstijl.” Jeffrey is een tweebenige middenvelder en kan zowel op links als rechts uit de voeten. Dustin speelt bij voorkeur op linksbuiten of linksmidden.

Koppen
Ze zijn er eerlijk over: koppen is nog een duidelijk kluspunt van de broers. Een sterk punt van Jeffrey is het spelinzicht en de balbehandeling. Voor Dustin geldt dat zijn schotkracht in het linkerbeen een belangrijk wapen is. Dat geldt ook voor zijn snelheid. Jeffrey kan dat bevestigen: ,,Dustin passeert de tegenstander eerder op snelheid, terwijl ik het meer zoek in de combinatie of schijnbeweging.”

Doelstelling
NKVV is de competitie in de 5e klasse F wat stroef gestart, maar gezien de individuele kwaliteiten moet volgens Jeffrey op termijn de stap richtring 4e klasse haalbaar zijn. ,,Ik denk dat deze doelstelling dit seizoen nog te hoog gegrepen is. We zullen eerst aan automatismen moeten werken, want we moeten als team nog beter op elkaar ingespeeld raken. Volgend seizoen moeten we dan daadwerkelijk de stap kunnen zetten. Dat durf ik met deze selectie wel aan.”

Dustin kan dat beamen: ,,Ik vind dat we dit seizoen wel hoger moeten eindigen dan de huidige plek waar we nu staan. Reëel gezien is een echte toppositie dit seizoen nog net wat te ambitieus.”